Bli mätt billigt i Italien

Om du skall ned till Italien för att se fotboll och vill komma billigare undan med mat, finns ett smart sätt att kombinera god dryck med gratis tilltugg. I Italien finns nämligen något som kallas ”aperitivo”, som innebär att vissa barer (vanligen mellan  6 och 9 på kvällen) erbjuder tilltugg i olika former till den som köper ett glas vin eller en drink (ofta finns även möjlighet att köpa alkoholfri dryck och även till detta få gratis tilltugg).

Detta fenomen är vanligast i norra Italien (Milano till exempel), men figurerar även i många städer (Rom till exempel) och byar i hela Italien. När det gäller klockslaget är det alltså vanligast på kvällen, men det kan även vankas aperitivo mitt på dagen eller eftermiddagen. Det gäller helt enkelt att ta en tur runt staden (när du är hungrig) och hålla ögonen öppna för barer med mycket folk som dricker ett glas och tuggar på tilltugg.

Vilken sorts tilltugg det handlar om varierar och kan vara allt från ost, oliver, nötter, chips och dylika snacks. Men det kan även handla om mer matiga aperitivo-tilltugg i form av minipizzabitar, patéer, bröd med kött, grillade grönsaker, friterade risbollar, äggrätter och det mesta i formen av småbitar man tar med tandpetare.

Ge dig helt enkelt ut på kvällen i staden du besöker (efter fotbollsmatchen) och vandra runt och kika in i barer. Vankas det aperitivo, kliv in och beställ något gott att dricka och hugg in på lite tilltugg. Eftersom det troligen finns fler ställen med gratis tilltugg är möjligheterna stora att helt enkelt vandra mellan barer och dricka gott, äta tilltugg, ha trevligt och roligt och bli mätt vad det lider. Du får helt enkelt en rolig kväll på byn och fyller upp magen utan att behöva betala för en dyr middag på restaurang.

Kostnaden för drycken du beställer varierar såklart beroende på ditt val och ibland även beroende på vilken sorts tilltugg som erbjuds. Generellt sätt brukar billigaste valet vara ett glas vin eller ett glas fruktjuice. När det gäller drinkar finns många olika varianter och normalt alltså dyrare än vin. Ofta är dock vin i någon form, en av ingredienserna i en aperitivo-drink. Några vanliga drinkar är:

Pirlo - har sitt ursprung i Brescia (regionen Lombardia) och består av vitt vin, campari och sodavatten.
Spritz – består vanligen av vitt vin och kolsyrat vatten.
Rossini – innebär krossade jordgubbar, blandat med champagne eller mousserande vin.
Campari Soda – innebär som namnet antyder campari med sodavatten. Ibland läggs även en skvätt gin till för att ge lite mer styrka.

Din italienska fotbollsbiljett finner du här: www.fotbollsbiljetter.se/serie-a/biljetter