El Derbi Sevillano betyder fanatisk passion

I Spanien finns ett antal spännande derbymatcher att uppleva och troligen det hetaste i landet är  sprakande ”El Derbi Sevillano”. Passionen för fotboll i Sevilla är enorm och således är årets viktigaste matcher för supportrarna när stadens stolta lag möter varandra.

Nästa gång det smäller är i slutet av april då Sevilla Fútbol Club och Real Betis Balompié drabbar samman på Estadio Sanchez Pijuan (Sevilla FCs arena). En av årets viktigaste dagar således för Betis supportrar (kallade Beticos eller verdiblancos) och för fansen till Sevilla FC (kallade Sevillistas).

Rent historiskt finns många anledningar till varför rivaliteten alltid varit så stor mellan föreningarna och deras supportrar. Sevilla FC (bildad 1890) har alltid haft lite mer kopplingar till högklass och Betis å sin sida har alltid mer ansetts som arbetarklassens lag. Vilket redan i början på 1900-talet ledde till att Betis bildades. På den tiden var inte arbetare särskilt välkomna i Sevilla Fútbol Club SAD, så ett antal medlemmar bröt sig ur klubben och bildade år 1907 Betis Futbol club, som senare (1914) slog sig samman med Sevilla Balompié och man tog då namnet Real Betis Balompié (”balompié” betyder förövrigt fotboll, även om ”futbol” är en mer vanlig benämning på spanska).

Så rivaliteten mellan klubbarna har alltid funnits där och det sägs att allra första ”Derbi Sevillano” (spelad tidig 1900-tal), hade problem med publiken och fick avbrytas...

Estadio Benito Villamarín -  Real Betis Balompié

Hemmaborg för grönvita Betis är Estadio Benito Villamarín och arenan tar in 52 500 åskådare vid fullsatt. Laget brukar ha någonstans mellan 30 000 och 40 000 säsongskortsinnehavare och man har således alltid riktigt mycket publik på matcherna. Arenan ligger i området Heliópolis i den södra delen av staden (gatan Paseo de la Palmera). Finns ju flera sätt att ta sig till arenan, exempelvis med buss nr  1, 2, 6, 34 och 37. Förutom att titta på en match, hålls även stadiumrundturer på engelska i arenan, vilket kanske kan vara intressant om du är där en vardag (hålls ej på helger). Kostnad är 15 euro.

Estadio Sanchez Pijuan -  Sevilla Fútbol Club

Rödvita Sevilla FC hör hemma på Estadio Sanchez Pijuan, som du finner i distriktet Nervion i de sydöstra delarna av staden. Arenan tar in maximalt 45 500 åskådare och även här är det alltid mycket folk och fantastisk passion från publiken under matcherna. Det går att ta sig med tunnelbana (Metro) till stationen Nervion, som ligger alldeles vid arenan. Även Sevilla erbjuder en stadiumrundtur, dock verkar den bara vara på spanska.

Hitta derbybiljetter här

Gå till följande sida om du letar fotbollsbiljetter för att ett derby mellan klubbarna eller biljetter till deras vanliga hemmamatcher (oavsett vilken match du väljer, kommer det att vara ett häftigt publiktryck): www.fotbollsbiljetter.se/la-liga/biljetter