En liten budgetguide till Madrid

Madrid är en alldeles underbar stad att besöka och den har bland annat ett fantastiskt livfullt kvällsliv (speciellt på helger formligen sjuder stadens centrala delar av liv). Således finns massor med spännande att uppleva, vid sidan om att se när Real eller Atlético spelar. Och dessutom går det att komma ganska billigt undan med mat...

Få gratis tapas till varje glas öl eller vin

Till exempel kan det vara skönt att veta att du på ett ekonomiskt sätt kan kombinera möjligheten att fukta strupen med några kalla öl och få mat på köpet. Okej, det handlar inte om riktiga måltider som kommer med ölen, utan vad det handlar om är att det finns barer i staden som bjuder på tilltugg till ölen i form av gratis tapas. Helt enkelt smårätter, exempelvis olika former av potatisrätter, skinka, snittar och dylikt. Ölpriset varierar, men det kan gå att komma ned till runt två euro för en öl (med tapas som tilltugg) och följaktligen betyder det att för tio euro får du runt fem öl och fem småportioner tapas och då behöver du inte äta lika mycket restaurangmåltider som du annars skulle ha behövt (således pengar du kan läggas på annat under ditt besök). Finns även vinbarer som bjuder på tapas när man köper ett glas vin.

Följande artiklar tipsar om över tio barer i staden som bjuder på olika former av tapas för varje glas öl eller vin som du köper:
www.timeout.com/madrid/food-and-drink/madrid-bars-with-free-tapas
madridnofilter.com/11-great-bars-for-free-tapas-in-madrid

Enkelt att ta sig runt staden med tunnelbana

Planerar du att använda stadens lokaltrafik under ditt Madridbesök, finns dagkort att köpa som ger fria resor. Kostnaden ligger på 8,40 euro för en dag, 14,20 för två, 18,40 för tre, 26,80 för fem dagar och 35,40 euro för en vecka. Du kan exempelvis ta tunnelbanan till stadens båda fotbollsarenor och även till och från flygplatsen (stopp antingen i terminal 2 eller T4).

Tunnelbanan (Metro) linje 8 går till Adolfo Suárez Madrid-Barajas Airport på under 15 minuter och kostnaden är strax under 5 euro för singelbiljett (exakt pris beror på var du kliver av i staden). Har du köpt dagkort, gäller det även för resan till och från flygplatsen (du kan exempelvis köpa dagkort när du anländer i flygplatsens stationer).

Estadio Santiago Bernabéu ligger ganska centralt i staden och är du energisk kan du ta dig dit till fots (styr färden mot gatan Paseo de la Castellana). I annat fall ta linje 10 med tunnelbanan (Metro) till stationen Santiago Bernabéu.

Estadio Vicente Calderón ligger i de sydvästra delarna av Madrid. Även till denna arena kan du vandra och det tar cirka 30 minuter från centrala Plaza Mayor. Annars, med tunnelbanans linje 5 kan du åka till stationen Pirámides och gå cirka tio minuter därifrån till arenan.

Biljetter till stadens två stolta fotbollslag, Real Madrid Club de Fútbol och Club Atlético de Madrid: www.fotbollsbiljetter.se/la-liga/biljetter