En liten ölguide till München

I södra Tyskland är öl stort (i snitt dricker man 150 liter om året per person) och det finns till och med en lag i södra Tyskland (instiftad den 23 april 1516) som reglerar hur man får brygga öl (den vidgades på 1900-talet att gälla hela Tyskland). Tror inte alla bryggerier i Tyskland följer den, men nere i södra Tyskland kring München är den viktig. Regleringen heter Bavarian Reinheitsgebot och säger att man bara skall använda korn, humle och vatten vid produktion av öl. För att få igång jäsningseffekten kan även jäst användas ibland (eller så tillsätter man öl av tidigare produktioner för att starta jäsning).

Så öl är viktigt och stort där och naturligtvis vankas det regelbundet festivaler i ölets tecken och alla känner väl till Oktoberfesten under hösten i München. Men det finns alltså fler ölfestivaler (såklart). Till exempel hålls årligen under 17 dagar (vanligen i mars) starkbier fest på följande ölkällare i München: Paulaner am Nockherberg, Löwenbräukeller och Augustinerkeller. Det är tre bryggerier som har egna ölkällare där det serveras öl och under starkölsfestivalen flödar starka öl. Och i hela Tyskland firas ölens dag den 23 april årligen.

Vill du lära dig mer om ölproduktion, finns ett antal möjligheter till bryggerirundturer i eller i närheten av München.

Hofbräu i München arrangerar regelbundet guidade turer i sitt bryggeri, där du får veta allt om hur det går till att brygga öl enligt tyska lagar och traditioner. För att följa med på denna rundtur krävs dock förbokning minst 14 dagar innan och de hålls vanligen under vardagar klockan tio på förmiddagen. Det hela tar upp till 90 minuter, kostar 15 euro per person och som avslutning bjuds det på på en halv liter Hofbräuöl, två vita korvar och lite annat att tugga på också (troligen finns pretzel, som är en tysk brödkringla).

Spaten Brauerei i München kan du också besöka och de brygger öl av märket Spaten, Löwenbraeu och Franziskaner Weissbier. Rundturen genom detta bryggeri tar cirka 90 minuter och kostar 19 euro. Förutom bryggerirundturen är det på slutet möjligt att provsmaka deras öl (max tre öl per person) och finns även möjlighet att äta lite olika öltilltugg (korv och pretzels bland annat). Ett minus med denna rundtur är att den bara hålls på tyska.

Privatbrauerei Erdinger Weißbräu i Erdinger, som ligger cirka 4,5 mil nordöst om München, erbjuder guidade rundturer på engelska i sitt bryggeri. Rundturer hålls tisdag till fredag klockan 10, 14 och 18 och lördagar klockan 10 och 14. Förhandsbokning krävs och priset är 15 euro per person. Efter rundturen genom bryggeriet vankas det (precis som hos de andra tre bryggerierna) provsmakning av öl och det bjuds även (såklart) på korv (Weisswurst, som är en vit bavarisk korv) och pretzels.

Bier- und Ooktoberfestmuseum är ett ölmuseum i München som berättar om regions bryggeritradition. Det bjuds dessutom på en historisk inblick i Oktoberfesten. Museet har öppet tisdag till lördag klockan 13-18 och inträde ligger på fyra euro.

Förutom öl, lockar såklart München med fotboll och tyska fotbollsbiljetter hittar du här: www.fotbollsbiljetter.se/bundesliga/biljetter