Fotboll och karneval i Köln

Om du skall ta dig till nordvästra Tyskland för att se på fotboll, exempelvis en match när FC Köln spelar hemmamatch på RheinEnergieStadion (med 41 825 sittplatser och 8 175 ståplatser). Då kan du kanske kombinera fotbollsbesöket, med att uppleva en av Europas galnaste gatufester. Nämligen Kölner Karneval som hålls årligen i februari eller mars. Då går hela staden man ur huse, klär ut sig, dansar, festar och har skoj i upp till en vecka. Höjdpunkten är ett karnevalståg med 10 000 deltagare och 1,5 miljoner åskådare.

Detta är verkligen något som invånarna tar på allvar. En vecka av festande (i februari eller mars), när många arbetsplatser går (i bästa fall) på halvfart.

Men redan i november året innan, tjuvstartar karnevalen så smått med en endagsfest. För klockan elva minuter över elva den elfte november varje år, utropas att en ny karnevalssäsong har tagit sin början. Detta betyder inte att själva karnevalen har kommit igång, utan bara att säsongen har startat. Vilket man hela dagen (och natten) den elfte november varje år firar och runt 70 000 glada (och gärna utklädda) karnevalsfirare samlas på torget Heumarkt i centrala Köln för att fira detta öppnandet av karnevalssäsongen den elfte november (således är den 11 november 2016 en bra dag att besöka Köln för dig som vill ha kul).

Sedan kommer alltså inte den riktiga karnevalen igång förrän i februari eller mars. Och då vankas det sju galna dagar. Torsdag till onsdag är full fart i staden och bland annat tar man denna vecka bort regeln om att pubar och barer måste ha en stängningstid. Då kan de ha öppet så länge de vill.

Nedan ett litet schema för nästkommande karnevalsdagar under 2017 (bara att boka in dessa dagar i kalendern)...

Torsdag den 23 februari 2017

Det är denna dag det hela brakar loss med kvinnornas karnevalsdag och redan tidigt på morgonen går många kvinnor till jobbet iförd karnevalsdress. För att mellan tio och elva på förmiddagen bege sig till torget Alter Markt, där det högtidligt klockan 11:11 utropas att karnevalen är öppnad...

Lördag den 25 februari 2017

Börja traditionsenligt med att inta en morgondrink (Frühschoppen) klockan 10:30 och sedan är det bara att ha skoj dagen lång i staden (bland annat bjuds det på spökparad framåt kvällen).

Söndag den 26 februari 2017

Det hålls parader genom stadens gator från elva på förmiddagen och på kvällen vankas det maskeradfester.

Måndag den 27 februari 2017

Detta är den stora dagen och karnevalens klimax. Rosenmontag bjuder på det stora karnevalståget (Rosenmontagszug) med cirka 10 000 deltagare som går en slinga på sju kilometer runt genom staden och det hela flankeras av ungefär 1,5 miljoner åskådare. Gillar du att festa och festa länge, då är detta verkligen dagen för dig.

Och de som orkar (festa länge alltså) håller på fram till onsdag (Ash Wednesday), som sedan avslutas med traditionsenlig fiskmiddag som serveras på alla pubar och restauranger i staden.

Och när det gäller fotboll, hittar du fotbollsbiljetterna här: www.fotbollsbiljetter.se/bundesliga/biljetter