Fotbolls- och motormuseer i Italien

Att kombinera ett fotbollsbesök i Italien, med lite spännande museer, till exempel sport- och fotbollsmuseer, är alltid roligt. Här kommer således några tips som ger din resa ytterligare en dimension...

Juventus Museum i Torino
På Juventus Museum får du som namnet antyder veta allt om laget Juventus och dess historia. Inträdet på museet ligger på 15 euro och man har öppet alla dagar utom tisdagar. Du kan även kombinera ett besök på museet, med en stadiumrundtur, vilket kostar 22 euro tillsammans (alltså stadiumrundtur, plus inträde på museet). Mer info på följande sida:
www.juventus.com/en/stadium-and-museum

San Siro Museum i Milano
Det går alldeles utmärkt att besöka San Siro stadion (Stadio Giuseppe Meazza) i Milano och de har öppet dagligen klockan 9:30-17 och inträdet ligger på 17 euro. Då får du vara med om en tung stadiumrundtur och även besöka San Siro Museum, som visar upp allt du kan tänkas vilja veta om lagen Inter och Milan:
www.sansiro.net/?page_id=1761&lang=en

Italiens fotbollsmuseum i Florens
Museo del Calcio finns i Florens och där kan du bland annat kan du kika på tusentals bilder och flera hundra videosnuttar från italiensk fotboll genom historien. Man har öppet måndag till torsdag och lördagar och inträdet ligger på fem euro. Deras hemsida verkar bara vara på italienska, men finns här:
www.museodelcalcio.it/contatti-museo-calcio.html
Mer info om Museo del Calcio kan du läsa på engelska här:
www.firenzeturismo.it/en/informazioni-utili-2/famiglie-e-bambini-2/tutti-al-museo-2/2472-museo-del-calcio-2.html

Museo Ferrari i Modena och Maranello
Det finns två stycken Ferrari museer och de ligger med ungefär två mils avstånd mellan varandra. I Modena hittar du Museo Enzo Ferrari, som berättar om Enzo Ferraris liv och även visar upp en mängd bilar. Vill du veta mer om Ferrari i Formel 1 genom historien, då är det Museo Ferrari i Maranello som gäller. Inträdet för vart och ett av museerna ligger på 15 euro och vill du besöka båda betalar du 26 euro. De har öppet dagligen klockan 9:30-18 mellan november och mars och 9:30-19 april till oktober. Mer om de två museerna finner du här:
musei.ferrari.com/?lang=en

Ducati museum i Bologna
Under 2016 har Ducatis museum stängt för renovering mellan den 29 mars och mitten av juni , men rundturen i deras fabrik hålls som vanligt. Du måste boka besök i förväg:
www.ducati.com/company/visit_us/index.do?tab=museum&_ga=1.134905649.1137464061.1455539239

Tips på fler motormuseer i Italien finns här: www.italiantourism.com/auto.html