Glödheta Derby della Capitale i Rom

Planerar du att ge dig av till Italien för att uppleva slaget om Rom, då kommer du verkligen att få uppleva passion och fotboll i en glödhet kombination. Att vinna ett derby är alltid en höjdpunkt, oavsett hur det går i ligan förövrigt. Något som verkligen gäller i Rom, där fotboll är superviktigt och derbyna mellan AS Roma och SS Lazio betyder allt för spelare, ledare och de som bor i staden.

SS Lazio kom till världen som förening redan år 1900 och bland annat höll man på med löpning, simning och kanot. Ett år senare kom fotboll in i bilden och man vann det mesta som gick att vinna i staden.

Associazione Sportiva Roma startades sommaren 1927 och var en sammanslagning mellan de tre lagen Fortitudo-ProRoma, Roma Foot Ball Club och Alba-Audace. Det nya laget tog staden Roms färger som sina och ett nytt stolt lag var fött.

Rivaliteten mellan lagen har funnits där sedan de spelade sin första match mot varandra. Man kan således säga att det första (av många heta) "Derby della Capitale" hölls 1929 då de för första gången mötte varandra. Det sägs ju att kärt barn har många namn och precis så är det med huvudstadsderbyt, som förutom att kallas Derby della Capitale, bland annat även bär namnet Derby del Cupolone.

Den mäktiga arenan för dessa Romderbyn är Stadio Olimpico, som kan ta in strax över 70 000 fanatiska fans till de båda lagen. Som brukligt huserar klackarna bakom varsitt mål och sätter färg på tillställningen.

Stadio Olimpico hette förövrigt från början Stadio dei Cipressi när man 1927 började bygget och sedan invigdes arenan 1937 (om än kanske inte riktigt färdigbyggt). Efter andra världskriget fortsatte utbygget av arenan och 1953 invigdes den ordentligt med en match mellan Italien och Ungern och fram till Olympiska spelen 1960 kallades arenan Stadio dei Centomila. Men efter det har den hetat Stadio Olimpico.

Om du bor billigt i Rom, bor du troligen på något budgethotell kring tågstationen Termini i centrala Rom och därifrån tar du dig ut till arenan på följande sätt:
Ta Metro (tunnelbana) linje A mot Battistini och kliv av vid Ottaviano. Där tar du buss 32 och hoppar av vid Piazzale della Farnesina.
Eller ta Metro linje A mot Ottaviano och kliv av vid Flaminio. Därifrån ta spårvagn nr 2 och hoppa av vid Piazza Mancini.

Normalbiljett (BIT) med Roms lokaltrafik kostar 1,50 euro. Biljetten är giltigt för 100 minuters resande på buss, tunnelbana och spårvagn (alltså hela vägen ut till arenan). Om du planerar att resa runt mer i staden under ditt besök, finns olika varianter av heldagsbiljetter att köpa (som gäller på buss, tunnelbana och spårvagn). 24-timmars biljett kostar 7 euro, 48 timmars går på 12,50 euro och 72-timmars tar de 18 euro för.

Nu så, bara kvar att börja planera för det allra viktigaste, att lägga vantarna på plåtar till ett kommande  Derby della Capitale: www.fotbollsbiljetter.se/serie-a/biljetter