Gratismuseer om fotboll och ånga i Manchester

Vid besök i Manchester skall såklart fotboll stå i fokus, när du ser en match med City eller United. Men vad skall du göra vid sidan om själva matchen. Ja, du kan delvis låta fotbollen stå i fokus där också. Detta då det finns ett jättestort museum, som såklart handlar om det underbara spelet fotboll.

National Football Museum ligger i centrala Manchester och visar upp över 100 000 saker som framförallt handlar om den engelska fotbollen under de senaste 150 åren. Där finns bland annat även en Hall of Fame med de bästa spelarna, managers och lag i engelsk fotboll, möjlighet att lyssna på gamla BBC radioutsändningar från matcher och ta del av hur supporterkulturen utvecklats genom historien. Du hittar detta museum i de fem första våningarna av glasbyggnad Urbis. Det är gratis inträde och öppet dagligen klockan 10-17: www.nationalfootballmuseum.com/plan-your-visit

Om du har tid, ork och lust kvar för några fler besök på museer, finns ytterligare ett 30-tal gratismuseer att välja mellan. Till exempel Astley Green Colliery Museum, som är en före detta gruva som användes fram till för ungefär 30 år sedan, men numera är ett gruvligt spännande museum. Eller varför inte ta och besöka Bolton Steam Museum, där du bland annat kan kika närmare på 25 stycken gamla ångmaskiner. Finns dessutom några fler gratismuseer om just ångmaskiner (så älskar du ånga och maskiner, har du kommit helt rätt). Staden hyser också ett brandkårsmuseum (Greater Manchester Fire Service Museum) och ett polismuseum (Greater Manchester Police Museum & Archives) som visar upp hur en historisk polisstation såg ut.

Det finns alltså stora möjligheter att under din fotbollsresa till Manchester, kunna kombinera verkligt folklig kultur i form av att se fotboll, med kultur i form av att besöka museer (minst av allt fotbollsmuseet bör du ju göra ett besök på).

Mer fakta om stadens museer hittar du på turistsajten och vill du specifikt ha fakta om gratismuseer, klicka på "Filter Results by" och välj sedan "Free Admission" i sökfiltret på denna sida:
www.visitmanchester.com/what-to-do/attractions/museums-galleries

Det finns också ett bra sätt att helt gratis ta sig runt i Manchester nämligen via gratisbussarna Metroshuttle. Det finns tre olika rutter genom staden, perfekt för att ta dig mellan de olika stadsdelarna och sevärdheter. Bussarna stoppar  bland annat vid Piccadilly Station, China Town, Manchester Central, Victoria Station, Northern Quarter och Oxford Road Station. Avgångar ungefär mellan klockan 7-19 på vardagar,  8-19 på lördagar och 10-18 på söndagar:
www.tfgm.com/buses/Pages/metroshuttle.aspx

För tips på mer om vad som finns att se och göra, kika närmare på turistsajten och bli inspirerad att hitta på massa skoj. Bland annat finns det på den sajten mycket om nöjeslivet och tips på exempelvis de allra bästa barerna, pubarna och nattklubbarna: www.visitmanchester.com
 

Hitta fotbollsbiljetterna
Manchester United
Manchester City