Historisk kalabalik med tröjfärger i Liverpool

Jag satt och grävde fram lite historik och statistik om Liverpools två stolta fotbollslag, till exempel när det gäller klubbens målskyttar genom historien och hur föreningarna bildades.

En lustig detalj från fotbollen i Liverpool på 1870-talet var att en spelare som blev värvad från en annan förening, fortsatte att ha på sig sitt tidigare lags matchtröja även när han spelade i det nya laget. Bör ha varit ganska förvirrande under vissa matcher (speciellt om en spelare kom från det laget man just mötte). Detta (med tröjkarusellen) var något som Everton tröttnade på till slut och man tog helt sonika alla sina spelares matchtröjor och färgade dem svarta.

Mer historisk statistik om Everton FC

1878 bildades fotbollslaget St Domingo's FC i Liverpool och ett år senare ändrades namnet till Everton Football Club. Första matchen med nya namnet spelades den 20 december 1879 på Stanley Park mot St Peter's. Iklädda tröjor med blåvita ränder körde man över sina motståndare med hela 6-0. Sedan blev alltså tröjfärgen svart i början av 1880-talet och sin nuvarande blåa tröjfärg började man använda till säsongen 1901-02.

Mest mål i en och samma match för Everton gjorde Jack Southworth, när han den 30 december 1893 krutade in sex mål mot West Bromwich Albion och mest mål under en säsong (60 stycken)   gjorde Dixie Dean säsongen 1927-28 (han har förövrigt gjort flest mål i klubben sammanlagt med 383 stycken). Den äldsta spelaren som representerat Evertons A-lag var Ted Sagar, som med god marginal hade passerat sin 42:a födelsedag när han fortfarande spelade (han gjorde sammanlagt 22 år med laget fram till 1952).

Den yngste målgöraren för Everton var 16-årige James Vaughan mot Crystal Palace (10 april 2005) och i andra änden av detta spektrum hittar vi Wally Fielding som är den äldsta målskytten för laget, då han var 38 år när han nätade mot West Bromwich. Flest Premier League mål har Duncan Ferguson gjort med 60 stycken.

Av lagets nuvarande hjältar, så har målvakten Tim Howard sammanlagt gjort 412 A-lags matcher och försvararen Leighton Baines spelat 310.

Historik och statistik för Liverpool FC

Föreningen bildades i mars 1892 hemma i John Houldings hus på Anfield Road och i september samma år spelades första matchen mot Higher Walton, vilket blev en enkel seger med 8-0

Tittar man på målskyttet genom historien, är Liverpools yngste målskytt någonsin den 17-årige Michael Owen, när han rullade bollen i mål mot Wimbledon 1997 och den äldste målskytten var Billy Liddell, som gjorde mål mot Stoke när han var 38 år gammal.

Liverpools bäste målskytt genom tiderna är Ian Rush, som gjort 346 A-lags mål och han delar även rekordet på mest mål i en och samma match (fem stycken). Även Steven Gerrard har producerat en mängd mål för laget under sina 18 säsonger i föreningen. Till exempel har han gjort 41 mål i Europamatcher och satt 47 straffar.

Att göra hat-trick är ganska få förunnat och av de som gjort ett sådant för Liverpool, så är Robbie Fowler den som gjort det snabbast. Han lyckades nämligen 1994 att göra just tre mål mot Arsenal på endast fyra minuter och 33 sekunder.

Är du sugen på att se en match när ny historia skrivs, hittar du biljetterna här:
www.fotbollsbiljetter.se/everton/biljetter
www.fotbollsbiljetter.se/liverpool/biljetter