Ät gott och billigt i Paris

Är du i Paris för att njuta av fotboll, så kommer du självklart att vara hungrig (både före och efter matchen) och då finns en del knep för att komma ganska billigt undan med mat. Allra bäst, ur rent plånboksmässigt perspektiv är såklart att besöka en livsmedelsbutik och köpa färdigmat hos dem. Finns en massa olika varianter till bra priser och därtill kan du ta en baguette också (såklart, du är ju i Frankrike) och även köpa något drickbart. Sedan kanske ha picknick vid något mysigt torg eller park.

Vill du hellre äta på restaurang finns ett antal billiga alternativ och normalt är det en bistro du skall välja, då har de billigaste priserna. Försök att hitta en lokal bistro, som ligger en bit från de normala turiststråken (alltså en bit från närmaste sevärdhet). Du äter bäst och billigast på en bistro där lokalbefolkningen flockas. Nedan är några tips på billiga matställen.

Tribal Café är en bar och på fredagar och lördagar efter nio på kvällen bjuds det på gratis couscous. Så där kan du kombinera att köpa dig något drickbart och kunna hugga in på mat. Du hittar dit genom att ta metron till stationen Chateau d’Eau och sedan gå till baren som ligger på nr 3 rue des Petites Écuries.

Bouillon Chartier erbjuder varmrätter till lunch som kostar från 8,50 euro och till exempel kan du hugga in på en halv grillad kyckling med pommes. Du hittar detta matställe på nummer 7 rue du Faubourg Montmartre (Métro: Grands Boulevards).

En av de billigaste (under vardagar) i Paris är Foyer de la Madeleine som du hittar vid sidan om Madeleine Church (till höger om kyrkan in i en grön dörr). Den drivs av volontärer från kyrkan och de serverar (klockan 11:45–14) trerätters lunch (förrätt, varmrätt och efterrätt). Priset är billigt (för en trerätters) och det finns två varianter, antingen bli medlem (kostar 7 euro) och ät billigare (8,50 euro) eller betala deras lite dyrare normalpris (15,50 euro). Blir du medlem betalar du alltså 7 euro + 8,50 euro för första måltiden och nästföljande måltid(er) går på 8,50 euro. Ytterligare en positiv aspekt med detta matställe, är att vinsten från verksamheten går till mat till hemlösa. Du hittar kyrkan och matstället vid Place de la Madeleine (Métro: Madeleine).

På söndagar i Paris bjuds det på söndagsmiddag hemma hos Jim Haynes i hans lägenhet. Det är helt enkelt så att Jim bjuder in främlingar till sina söndagsbjudningar (vilket han gjort de senaste 30 åren) och har du tur kanske även du blir inbjuden (han välkomnar upp mot 50-talet middagsgäster). Middagen börjar klockan åtta på kvällen och för att bli inbjuden gäller det att anmäla sitt intresse via hans hemsida eller ringa upp honom. Jag tror att detta är ganska populärt och många som vill komma och äta hos honom, men har du tur kanske just du blir en av de lyckligt utvalda. Du kan anmäla intresse på följande sida: www.jim-haynes.com/contact/index.php

Och fotbollsbiljetterna för att se PSG, de hittar du här: www.fotbollsbiljetter.se/paris-saint-germain/biljetter/