Upplev publikfesten i Tyskland

Om du vill uppleva riktig publikfest när det gäller fotboll, då skall du definitivt vallfärda till Tyskland. De har klart flest publik på sina matcher och för hela Bundesliga ligger publiksnittet per match på strax över 42 000 åskådare. Således är det alltid fantastiskt tryck på läktarna, nästintill oavsett vilka lag som spelar. De sju första lagen i publikligan lockar mellan 50 000 och 80 000 åskådare på sina hemmamatcher och även om det handlar om ett bottenlag i ligan, lockar de högst troligen en bra bit över 20 000 åskådare.

Nedan är en liten genomgång över de elva mest populära publiklagen i Bundesliga (statistiken är från förra säsongen).

Högst hemmasnitt har Borussia Dortmund, med strax över 80 000 åskådare på sin arena Signal Iduna Park i Dortmund (nordvästra Tyskland). Allmänt fruktad av motståndarlagets spelare är framförallt den "gula väggen" bakom ena målet, vilket betyder strax över 24 000 åskådare (ståplats) på läktarsektionen Südtribüne.

Tvåa på listan när det gäller hemmasnitt i Bundesliga kommer FC Bayern München, som snittar strax över 70 000 åskådare hemma på Allianz Arena i München (södra Tyskland).

För båda de första betyder snittet att de har nästintill fullsatt på alla sina matcher. Vilket även gäller för trean på publiklistan, nämligen FC Schalke 04 som har ett snitt på ungefär 61 500 åskådare hemma på Veltins-Arena i Gelsenkirchen (nordvästra Tyskland).

Därefter kommer Hamburg med strax över 53 000 åskådare hemma på Volksparkstadion (som max tar in 57 000 åskådare) och du hittar denna arena i de nordvästra delarna av Hamburg (cirka sju kilometer från citykärnan).

Sedan kommer tre lag som ligger ganska lika i publikligan och de har alla tre runt 50 000 åskådare i snitt. VfB Stuttgart har strax under 51 000 åskådare på Mercedes-Benz Arena i Stuttgart (maxkapacitet är 60,449), Borussia Mönchengladbach något över 50 000 åskådare och Hertha BSC med ungefär samma snitt hemma på Olympiastadion i Berlin (som tar in lite över 74 000 åskådare när det är fullsatt).

Sedan finns naturligtvis många fler lag i Bundesliga med stort och spektakulärt publiktryck på matcherna. Till exempel snittar FC Köln 48 329 åskådare, Eintracht Frankfurt brukar ha runt 47,600 åskådare, Hannover 96 en bit över 43 000 och Werder Bremen brukar locka strax under 41 000 åskådare.

Så att planera en fotbollsresa till Tyskland och Bundesliga kommer garanterat att bli ett publikmässigt minne för livet för dig. Du hittar fotbollsbiljetter till lagen i Bundesliga på följande sida: www.fotbollsbiljetter.se/bundesliga/biljetter