Fa Cup biljetter

FA-cupen, på engelska FA Cup, är en förkortning för The English Football Association Challenge Cup och detta är den äldsta utslagsturneringen i världen. Turneringen arrangeras av det engelska fotbollsförbundet, English Football Association, och det finns separata tävlingar för både dam- och herr fotboll.

FA-cupen arrangerades för första gången år 1871 och den har aldrig ändrat sitt format sedan dess. Turneringen är öppen för alla lag i det engelska seriesystemet, med andra ord kan både proffs- och amatörlag delta.

Turneringen är mycket populär bland fansen och uppmärksammas för fenomenet ”giant killings”, vilket man kallar händelsen när ett lag från en lägre division möter och vinner över ett topplag i den högre divisionen. Dessa matcher kan vara mycket lönande ekonomiskt för laget från den lägre divisionen.

Det är däremot ovanligt att lagen från de lägre divisionerna tar sig ända fram till finalen, men det händer ibland att de når kvartsfinalen eller till och med semifinalen. Det enda icke-liga laget som vunnit FA-cupen är Tottenham Hotspur Football Club, men det var långt tillbaka, år 1901.

FA-cup finalen lockar en stor publik från hela världen och nästan alla, såväl ung som gammal, och avsett vilken klubb man håller på, har en historia att berätta om turneringen, allt från ”nästan vinst” till fenomenet ”giant killing”. Magin med FA-cupen, om man frågar fansen, är just att i denna turnering kan en klubb, som riskerar att åka ur en division, även nå långt.

Fa Cup Spelschema 2023 | 2024