Copa Del Rey biljetter

Den spanska turneringen arrangerades för första gången 1903 till den dåvarande spanske kungens ära. FC Barcelona dominerar vad gäller antalet troféer, men Athletic Bilbao från norra Spanien ligger hack i häl.

Turneringen har inte mindre än 84 deltagande lag och det spelas fem inledande rundor innan det är dags för kvartsfinaler, semifinaler och så slutligen finalen. De lägst rankade lagen som deltar kommer från den spanske tredjedivisionen och lagen från den högsta spanska ligan, La Liga, går in i turneringen först i fjärde rundan.

FC Barcelona dominerar Copa Del Rey

De spanska ärkerivalerna FC Barcelona och Real Madrid har mött varandra många gånger i turneringen och det slutar alltid med turbulens – både på och utanför planen.

Nyligen möttes de i finalen 2014. Då tog Real Madrid hem trofén efter en seger med 2-1 – med ett mål sent i matchen. Ändå dominerar Barcelona antalet vinster med hela 27 segrar i turneringen, jämfört med Real Madrids 19. Barcelona vann finalen 2015, då de besegrade Sevilla i en storslagen match.

Copa del Generalísimo

Turneringen har bytt namn flera gången. T.ex. bytte den från Copa del Generalísmo, som den kallades under Francisco Francos regim, när Franco dog år 1975. Då återgick turneringen till att kallas Copa Del Rey, så som vi är vana vid i dag.

Kort om Copa Del Rey

Finalen spelas i olika städer i Spanien och det här har ofta skapat stor debatt i det fotbollsälskande landet. Det har också spekulerats i om Real Madrid försökt undgå att FC Barcelona skulle spela final på Real Madrids hemmaplan, eftersom de flera gånger inlett stora renovationer just innan finalen.

Vinnarna av Copa Del Rey kvalificerar sig direkt till Europa League följande säsong.

Lag

Copa Del Rey Spelschema 2023 | 2024