Coppa Italia biljetter

Den italienska cup-turneringen, Coppa Italia, kännetecknas av såväl spänning som tradition. Det är också de andra klubbarnas största chans att vinna en titel utan att suveräna Juventus grusar deras planer, som de har för vana att göra.

Coppa Italia – även känd som TIM Cup, eftersom den sponsras av telegiganten TIM – spelades för första gången 1922 och vanns då av Vado. Därefter hölls turneringen nästa gång under säsongen 1935/1936, och den gången la Torino FC beslag på bucklan. Sedan dess har en annan Turin-klubb, nämligen Juventus, tagit över och håller i dag rekordet för flest titlar.

Suveräna Juventus

Juventus är ordentligt överlägsna i Italien och de har vunnit Coppa Italia flest gånger av alla. 11 gånger har ”Den gamla damen” gått hela vägen – och det inkluderar de sista två säsongerna.

De svart- och vitrandiga är däremot inte laget som varit i final flest gånger. Det har Roma med sina 17 finaler, vilket så långt resulterat i nio titlar. Juventus har så långt 16 finaler på samvetet.

De stora lagen vinner Coppa Italia

Cup-turneringar världen över är kända för sina överraskningar och Coppa Italia är inget undantag. Däremot är det ovanligt att en mindre klubb går riktigt hela vägen. Stora överraskningar under turneringen ser man ändå varje år. Sist en mindre klubb – men ändå ett Serie A-lag – vann trofén var säsongen 1996/1997 då Vicenza stod överst på pallen.

Sedan dess har storlagen Parma, Lazio, Inter, Fiorentina, Milano, Roma, Napoli och Juventus tagit hand om pokalen.

Utöver heder, ära och pengar spelas det också om en plats i den följande säsongen av Europa League.

Alla lagen från Italiens fyra högsta ligor deltar i turneringen.

Lag

Coppa Italia Spelschema 2024 | 2025