Europa League biljetter

Europa League är en vidareutveckling av föregångaren, UEFA-cupen. Det har blivit mer pengar och mer prestige i turneringen de senaste åren, vilket är en konsekvens av UEFAs målmedvetna arbete för att göra turneringen attraktivare för storklubbarna.

Även om Europa League är mindre än Champions League så bör turneringen absolut inte underskattas. Varje år deltar stora och traditionsrika klubbar i turneringen. Den här säsongen deltar mäktiga klubbar som Manchester United, Tottenham, Roma, Fiorentina, Villarreal, Celta Vigo, Lyon, Ajax och många, många fler.

Det råder med andra ord ingen brist på varken prominenta klubbar eller spelare i Europa League.

Treorna från Champions League är med

Något som också hjälper att ge turneringen stjärnstatus är att de åtta treorna från Champion Leagues inledande gruppspel får en biljett för att fortsätta sitt europiska äventyr i Europa League.

Turneringen, som övergick från att heta UEFA Europa League Cup under säsongen 2009/2010, har präglats av spanska lag. Vinnaren under fem av sju säsonger har kommit från Spanien. Atlético Madrid vann det första och tredje året, medan Sevilla har tagit vara på trofén de sista tre säsongerna. Vid något tillfälle har Porto och Chelsea också lyft pokalen.

Fina prissummor och biljett till Champions League

Då Porto vann år 2011 fick de drygt 65 miljoner kronor för sin insats. UEFA har nästan fördubblat prissummorna sedan dess, vilket betyder att strax över 115 miljoner går till vinnaren i dag.

Vinnaren får också en biljett till den följande säsongen av Champions League, vilket snabbt innebär cirka 100 miljoner kronor på kontot.

Stora klubbar, pengar och prestige gör Europa League till en turnering som tungviktarna inte längre kan se ned på.

Lag

Europa League Spelschema 2023 | 2024